Ekonomi

Avrupa’da gaz fiyatı 17 ayın en düşük seviyesine indi

Avrupa’da doğal gaz fiyatı, birçok ülkede ılıman hava koşulları ve daha fazla sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatı nedeniyle gaz depolarının yeniden doldurulmasıyla 17 ayın en düşük seviyesine geriledi.

Avrupa’nın en derin derinliğe sahip Hollanda merkezli sanal doğal gaz ticaret noktası TTF’de işlem gören Mart ayı vadeli gaz sözleşmesi fiyatı bugün megavat-saat başına 51,55 avrodan açıldı. Gaz kontrat fiyatı gün içinde megavat saat başına 48,77 ile Ağustos 2021’den bu yana en düşük seviyeye geriledi.

Söz konusu fiyat Türkiye saati ile 14.30’da dünkü kapanışa göre yüzde 4.47 düşüşle 49.71 Euro’ya geriledi.

Benzin fiyatının 17 ay sonra 50 avronun altına düşmesi dikkat çekti.

Fiyatlardaki düşüşte, doğal gaz tüketimini görece düşük tutan hava koşulları ve buna bağlı olarak birçok ülkede gaz tanklarının yeniden doldurulması ve daha fazla sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatı etkili oldu.

Ayrıca, özellikle maliyet nedeniyle az üretim yapan sektörde doğal gazdaki tasarruf da fiyatların düşmesinde etkili oldu.

Öte yandan TTF’de işlem gören vadeli işlem sözleşmelerinin fiyatı 20 Euro’luk uzun bir aradan sonra 26 Ağustos 2022’de 348,8 Euro’ya yükseldi. Bu, Rus gazına yüksek oranda bağımlı olan Avrupa’da bir enerji krizine yol açtı.

Avrupa’nın sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatı ise geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 60 arttı.

Shell’in hazırladığı LNG Outlook 2023 raporuna göre İngiltere dahil Avrupa ülkeleri geçen yıl 121 milyon ton LNG ithal etti.

Analistler, kış mevsimi bitmeden soğuk hava dalgasının uzun sürmesi veya arzın kesilmesi halinde Avrupa’da doğalgaz fiyatlarının yeniden yükselebileceğine dikkat çekti.

haberbaklan.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu