Haber

Deprem Bölgesindeki Konteyner Yangınlarına Karşı Önemli Öneriler

Deprem bölgesindeki konteyner yangınlarına karşı vatandaşlara değerli tavsiyelerde bulunan Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Özer Gövce, yangınlara karşı elektrik tesisatlarında kaliteli işçilik kullanılması, elektrikli ısıtıcı ve klimaların uzun süreli kullanımından kaçınılması uyarısında bulundu.

Kahramanmaraş merkezli depremin ardından binlerce kişi evsiz kaldı ve geçici yaşam alanlarında yaşamaya başladı. Hatay’da deprem sonrası kurulan ve afetzede vatandaşlara ev sağlayan konteynerlerde 211 yangın çıktı. İtfaiye ekiplerinin başarılı çalışmaları ile kısa sürede söndürülen yangınlardan edinilen tecrübe ile elektrik tesisatı büyük kayıpların önlenmesi açısından önem taşımaktadır. Hatay Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Özer Gövce, özellikle deprem bölgesinde konteynerlerde yaşayan vatandaşlar için hayat kurtaran açıklamalarda bulundu. Gövce, konteynerlerde kullanılan elektrik tesisat işlerinin kalitesine dikkat çekerek, tesisatın uzman kişiler tarafından yapılması gerektiğini vurguladı. Konteynerlerdeki elektrikli ısıtıcı ve klimaların uzun süre kullanılmasının elektrik tesisatında bozulmalara yol açtığını belirten Gövce, elektrik tesisatından kaynaklanan yangınların da meydana geldiğini söyledi.

“211 çadır ve 238 konteyner yangınını tespit edip müdahale ettik”

Depremin ardından itfaiye çalışma grubunun 211 çadır ve 238 konteyner yangınına müdahale ettiğini belirten İtfaiye Daire Başkanı Gövce, “Hatay Büyükşehir Belediyesi olarak yangın çalışma grubu olarak konteyner kentlerdeki 211 çadır ve 238 konteyner yangınını tespit ederek müdahale ettik. ya da vatandaşlarımızın bireysel olarak oluşturduğu konteynerlerde.”Yangınların çoğunlukla elektrik tesisatlarından çıktığı bu bağlamda vatandaşlarımızın biraz daha bilinçli olması gerektiğini belirtmek isterim. Bunların dışında yaşanabilecek herhangi bir aksiliğe ilk müdahale eden olabilmek adına konteyner kentlerde yangına müdahale ve tahliye eğitimleri de gerçekleştirdik. 178 konteyner şehrimizin birçoğunda yangına müdahale ve tahliye eğitimi verildi” dedi.

“En önemlisi elektrik tesisatının mutlaka bir uzman tarafından incelenmesidir.”

Konteynerlerdeki elektrik tesisatının uzman kişilerce yapılması gerektiğine işaret eden Gövce, “Ayrı ayrı inşa edilen konteynerlerde ve prefabrik yapılarda çıkan yangınların birçoğu elektrik tesisatından kaynaklanmıştır. Bu bağlamda vatandaşlarımızdan ricamız bu yangınların giderilmesidir. Bireysel olarak inşa edilen yapıların işinde uzman kişiler tarafından yapılması gerektiğini, varsa ilgili mevzuat ve standartlara uyulmasının önemli olduğunu ifade etti. Aksi takdirde içeride kullanılan elektrik yükünü kaldıramayan, dikkatsizce planlanmış tesisatlar nedeniyle yangınlara maruz kalıyoruz. Özellikle bireysel konteyner imalatı söz konusu olduğunda vatandaşlarımızdan elektrik tesisatını makul bir şekilde ve mümkünse ucuz malzeme kullanmadan yapmalarını rica ediyoruz. Aksi takdirde çok büyük yangınlara sebep olacağını söyleyebiliriz. Kararlılığımız; Özellikle bireysel konteynerlerde elektrikli ısıtıcılar konteynerlerin içinde saatlerce yanık halde bırakılıyor. Bazen komşulara götürülüp unutuluyor. Bunlar aslında büyük bir etken. Saatlerce yanan elektrikli ısıtıcı, elektrik tesisatında kesintilere neden olur. Bu durum yanıcı olan konteyner malzemesinin hızla alev almasına neden olur. Bunlarla ilgili olarak vatandaşlarımızdan biraz daha dikkatli olmalarını ve mümkün olduğunca alanında uzman kişilerden destek almalarını rica ediyoruz. Bu bağlamda sadece elektrikli ısıtıcı ile yetinmemeliyiz, aynı durum klima için de geçerlidir. “En önemli konu elektrik tesisatının bir uzman tarafından incelenmesidir, bu tür aksiliklerin yaşanmaması güzel olur” dedi. -HATAY

refahiye-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu