Ekonomi

Fed enflasyonu kontrol mü edecek yoksa büyüme odaklı bir stratejiye mi geçecek?

Geçtiğimiz hafta ABD’de açıklanan büyüme verileri beklentilerin altında gelse de küresel ölçekte risk iştahını artırdı ve nakit genişleme olasılıklarını artırdı. PCEbeklentileri aşan veriler, şişirme hala tehdit oluşturduğunu gösteriyor. PCE verileri ile dolarKüresel ekonomi güçlenirken güvenli limanlardan çıkışlar hızlanıyor.

Yurt içi enflasyon verilerine ilişkin beklenti, enflasyonun aylık bazda %2,85, yıllık bazda ise %51,30 olacağı yönündeydi. Enflasyon verileriyle birlikte piyasada oynaklık artabilir. Perşembe günü TCMB ikinci açıklamayı yaptı. Enflasyon Raporutoplantı yapılacak.

sabırsızlıkla bekleniyor BeslediKarar bugün açıklanacak.

Piyasa beklentisi, Fed’in faiz oranlarını 25 baz puan artıracağı yönünde. Anketlerde bu ihtimal %95 civarındadır. Fed son toplantısında faiz oranlarını 25 baz puan artırmıştı ve Powell şahin mesajlarla piyasayı şaşırtmıştı. Bankacılık krizinin atlandığı son toplantının ardından Powell aleyhine ifadelerin yer aldığı toplantı tutanaklarında Powell’ın şahin görüşü yer aldı.

Besledi Görüşme süreleri Durgunluk endişeleri ve bankacılık krizi dile getirildi. Fed’in yaptığı en iyi şeylerden biri olan ağızdan ağza rehberlik, tabiri caizse başarısız oldu.

ABD’de artan faiz oranları sonucunda ABD bankalarının ellerinde bulundurdukları hazine tahvillerinin değerindeki düşüş, onların faaliyetlerinde ve gelirlerinde azalmaya yol açmaktadır. Gelen yatırımcıların elindeki borçlanma araçlarının büyüklüğünün artması ve bankaların bu duruma tepki vermemesi üzerine SVB’nin tahvil kayıpları nedeniyle iflası ile başlayan bankacılık krizi, ABD’deki küçük bankaların etkilenmesiyle devam etti. bu duruma göre.

Bu süreçte en son haber akışlarında İlk Cumhuriyet BankasıGeçen hafta Çarşamba günü açıklanan ilk çeyrek bilançosunda, bankanın 50 milyar ile 100 milyar dolar arası varlıkları elden çıkarmanın pahalı olduğu, mevduat çıkışlarının beklentileri aştığı (Banka mevduatları %41 azaldı) ortaya çıktı.

Finans sektörüne yönelik endişelerle birlikte Fed’in yılın ikinci yarısında daha güvercin olma ihtimali de arttı. Yüksek bahis, Fed’in muhtemelen Mayıs ayında son kez faiz artırımına gideceği yönünde. Anlık konjonktüre göre kararlar hızla değişse de, Fed enflasyonu kontrol mü edecek yoksa büyüme odaklı bir stratejiye mi geçecek?

Bu kararla birlikte riskli varlıklarda taraf arayışında hangi tarafa evrileceği belli olacak gibi görünüyor.

Kaynak: Bilgi Yatırımı

Hibya Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu